دکتر مژگان بیک زاده
Search
Close this search box.
زایمان سزارین چگونه انجام می‌شود؟

زایمان سزارین چگونه انجام می‌شود؟

زایمان سزارین چگونه انجام می‌شود؟ عمل سزارین یکی از روش های جراحی به دنیا آوردن نوزاد می‌باشد. سزارین در بانوانی که شرایط زایمان طبیعی را ندارند، به تولد نوزاد سالم کمک می‌کند. آمار سزارین در ایران بیشتر از کشورهای دیگر و حدود دو برابر آمار جهانی می‌باشد. در این مقاله قصد داریم درباره عمل سزارین و تمامی جوانب آن اطلاعاتی بیان کنیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

نحوه انجام زایمان سزارین

در زایمان سزارین پس از بیهوشی عمومی یا بی حسی از کمر، پزشک با استفاده از تیغ جراحی یک برش روی پوست و عضلات شکم ایجاد کرده و جدار شکم باز می‌شود. در برخی موارد پزشک زنان با یک برش افقی در قسمت پایین شکم، جدار شکم را باز کرده تا به رحم دسترسی پیدا کند. اما گاهی نیاز است این کار با یک برش عمودی از زیر ناف به سمت پایین انجام می‌شود. پس از ورود به حفره شکم، یک برش افقی روی رحم ایجاد شده و با باز کردن کیسه آب، جنین متولد شده و جفت خارج می‌شود.

زایمان سزارین

انواع زایمان سزارین

زایمان سزارین معمولا دو نوع دارد که در ادامه به معرفی هر کدام از آنها می‌پردازیم:

سزارین برنامه ریزی شده

انجام این نوع سزارین اختیاری بوده و پزشک با توجه به مشخصات مادر و جنین زمان انجام سزارین را مشخص می‌کند. مادر در زمان بارداری می‌تواند تمام جزئیات را با پزشک در میان گذاشته و مشورت بگیرد.

زایمان سزارین اضطراری

در این نوع از سزارین شخصی مدتی درد زایمان را تحمل نموده و در اجبارا سزارین را انجام می‌دهد. عمده ترین دلیل این نوع از سزارین این است که درد زایمان روند مناسبی نداشته و پزشک جهت حفظ سلامت نوزاد و مادر دستور به انجام سزارین خواهد داد. جدا شدن زودتر از موعد جفت می‌تواند باعث ایجاد شرایط اورژانسی و در نهایت زایمان سزارین شود. علت های دیگری برای انجام زایمان سزارین زجر جنینی و فشار خون بالا می‌باشد.

علل انجام زایمان سزارین

امروزه اغلب متخصصان به دلیل این که عوارض و مراقبت های بعد از زایمان طبیعی کمتر از سزارین می‌باشد، پیشنهاد می‌کنند که مادران نوزاد خود را با زایمان طبیعی انجام دهند. اما برخی از مادران، شرایط زایمان طبیعی را ندارند و ممکن است شرایط جنین به نحوی باشد که زایمان طبیعی به مادر و نوزاد آسیب برساند. برخی از مهم ترین علل انجام زایمان سزارین عبارتند از:

عدم تطابق سر جنین با لگن مادر

این علت سزارین معمولا در زمان دردهای زایمان مشخص می‌شود، در این مواقع پیشرفت زایمان با وجود انقباضات خوب نیست، یا در زمان معاینه داخلی توسط متخصص زنان و زایمان عدم تطابق سر جنین با لگن مادر مشاهده می‌شود. لازم به ذکر است در ماه آخر بارداری پزشک متخصص زنان و زایمان با معاینه دقیق اختلاف اندازه و دردهایی که مادر دارد سزارین را پیشنهاد می‌کند.

تعداد ضربان قلب جنین

در مواقعی که پس از معاینه پزشک متخصص زنان متوجه غیر طبیعی بودن تعداد ضربان قلب جنین می‌شود که این امر بیانگر کافی نبودن اکسیژن خون می‌باشد که در این مواقع پزشک سزارین اورژانس را انجام می‌دهد.

غیر عادی قرار گرفتن جنین

در حالت عادی جنین داخل لگن مادر به صورت سرپایین است، اما اگر جنین به حالت های دیگری مثلا عرضی قرار گیرد بیانگر غیر عادی قرار گرفتن جنین است، در مواقعی که جنین غیر طبیعی داخل لگن قرار گرفته باشد نیاز است که زایمان سزارین انجام شود.

علل انجام زایمان سزارین

مشکلات بند ناف و جفت

در برخی از مواقع جفت زودتر از موعد جدا می‌شود و یا به جای اینکه در بخش فوقانی قرار بگیرد در نواحی دهانه رحم قرار می‌گیرد، در این مواقع پزشک متخصص زنان و زایمان سزارین را پیشنهاد می‌کند، زیرا در این مواقع بهترین روش زایمان، انجام زایمان سزارین است. در برخی از مواقع سزارین اورژانس صورت می‌گیرد علت این امر ممکن است به دلیل لیز خوردن بند ناف به داخل مجرای زایمانی است که این امر سبب تحت شعاع قرار گرفتن بند ناف بین لگن و سر جنین می‌باشد که حتما نیاز است زایمان سزارین صورت گیرد.

زایمان سزارین قبلی

در گذشته برخی از پزشکان و متخصصان زنان و زایمان اعتقاد داشتند در صورتی که یک بار سزارین صورت گرفته است، برای دفعات بعدی نیز حتما باید سزارین انجام شود، امروزه این امر را پزشک متخصص زنان و زایمان رد کرده است زیرا ممکن است در زایمان قبلی نیاز به زایمان سزارین بوده است در صورتی که در زایمان جدید نیازی به زایمان سزارین نباشد. البته لازم به ذکر است که در برخی از موارد ممکن است زایمان قبلی، زایمان طبیعی بوده، زایمان جدید بنا به دلایل پزشک به شکل زایمان سزارین انجام شود.

جنین دیر رس و یا جنین نارس

اگر جنین بیشتر از چهل و دو هفته باشد یعنی دیررس و اگر کمتر از سی و هشت هفته باشد یعنی نارس است که در این مواقع نیاز است حتما زایمان سزارین انجام شود، علت انتخاب زایمان سزارین برای جنین نارس عمل تحمل فشار زایمان طبیعی می‌باشد، در جنین هایی که دیررس هستند به دلیل اینکه ممکن است جنین درشت باشد و با انجام زایمان طبیعی دچار مشکل در خون رسانی شود، توصیه می‌شود زایمان سزارین انجام شود.

مشکلات RH خون در جنین 

پزشکان و متخصص زنان و زایمان توصیه می‌کنند جنین های که مشکل RH خون را دارند مادر به جای انتخاب زایمان طبیعی از زایمان سزارین استفاده کند، زیرا جنین برای زایمان طبیعی به اندازه کافی قدرتمند نیست.

چند قلویی

مادرانی که معمولا دوقلو یا بیشتر باردار هستند توصیه می‌شود که زایمان سزارین را انجام دهند، البته در برخی از موارد که مادر دو قلو باردار است می‌تواند زایمان طبیعی کند.

در ادامه می‌توانید فیلمی از زایمان سزارین توسط دکتر بیک زاده مشاهده کنید:

زمان دقیق زایمان سزارین

بهترین زمان برای انجام زایمان سزارین بعد از هفته ی ۲۹ بارداری می‌باشد. تا قبل از هفته ی ۳۹ جنین همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد. به همین جهت توصیه می‌شود برای طی شدن روند تکامل جنین، سزارین بعد از هفته ی ۳۹ انجام شود. اما در برخی موارد ممکن است در شرایط اورژانسی، زایمان قبل از هفته ی ۳۹ انجام شود.

3 Responses
  1. سلام امکان داره عوارض زایمان سزارین را بگویید و اینکه آیا واقعا بعد از زایمان سزارین شکم بزرگ می ماند ؟

    1. سلام
      عوارض سزارین مثل تمام جراحی هاى دیگه است احتمال خونریزى یا عفونت یا چسبندگى داخل شکمى پیش می آید .
      اگر کسى قبل از باردارى شکم بزرگ نداشته باشد بعد از سزارین هم شکمش بزرگتر نمی شود .

  2. خانم دکتر بیک زاده . خوشحال خواهیم شد که افتخار همکاری با شما را به عنوان دکتر آنلاین زنان در اپلیکیشن مدافون داشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − 4 =

مطالب مرتبط