دکتر مژگان بیک زاده
Search
Close this search box.
وارونگی رحم

وارونگی رحم

وارونگی رحم

تقریبا تمام موارد وارونگی رحم بعد از زایمان روی می دهد و به دو دسته تقسیم می شود : کامل و ناقص .

در وارونگی کامل، رحم کاملا از واژن بیرون می آید . وارونگی ناقص، با لمس شکم و احساس نوعی فرورفتگی که شبیه دهانه آتشفشان است و همچنین با لمس واژینالِ دیواره فوندوس در سگمال تحتانی رحم و سرویکس، تشخیص مطرح می شود .

عاملی که در وارونگی کامل یا ناقص رحم بعد از زایمان نوزاد نقش دارد، تقریبا همیشه در نتیجه کشش شدید بندنافِ جفتی است که به رحم چسبیده است و شایع ترین محل این چسبندگی فوندوس است . پلاسنتا آکرتا، ضعف مادرزادی یا اکستابی در میومتر، آنومالی های رحم، لیبر طول کشیده، سابقه وارونگی رحم، عفونت های رحمی، میوم های رحمی، گاه محکم نچسبیدن جفت به دیواره رحم و مصرف سولفات منیزیوم حین زایمان نیز ممکن است باعث وارونگی رحم شوند .

برای جلوگیری از بروز وارونگی رحم باید از مانورهای زیر امتناع ورزید: محکم کشیدن بند ناف، وارد کردن فشار بیش از حد فوندوس، فشار بیش از حد داخل شکمی و خارج ساختن جفت با خشونت . در این مقاله قصد داریم به مطالبی نظیر ذیل بپردازیم .

  • علایم وارونگی رحم
  • وارونگی رحم چیست؟
  • درمان وارونگی رحم
  • رحم وارونه
  • رحم وارونه چیست
  • برعکس بودن رحم
  • جا انداختن رحم
وارونگی رحم
وارونگی رحم

سیر بالینی وارونه شدگی رحم

در اکثر موارد وارونه شدگی رحم با خونریزی شدیدی همراه است که اگر درمان فوری انجام نشود، ممکن است کشنده باشد .

درمان وارونه شدگی رحم

تاخیر در درمان به مرگ بیمار خواهد شد . انجام فوری و همزمانِ تعدادی از اقدامات به شرح زیر الزامی است :

افراد کمکی، از جمله متخصص بیهوشی فورا فراخوانده شوند . در این فاصله باید تمام رحم را با بتادین شست،  ناحیه تناسلی را با شان استریل پوشاند و تا زمان آماده شده همه شرایط، رحم را در یک شان گرم، مرطوب و استریل نگه داشت . شروع اکسیژن به میزان شش تا هشت لیتر در دقیقه اکسیژن با ماسک یا لوله (کانول)، برقراری دو راه وریدی و انفوزیون یک لیتر رینگرلاکتات حداقل ۳۲ قطره در دقیقه (میزان سرم دریافتی با توجه به حال عمومی مادر تنظیم می شود)، درخواست خون (برای جلوگیری از هیپوولمی) و تزریق عضلانی ۵۰ – ۱۰۰ گرم پتیدین از دیگر اقدامات است .

در صورتی که جفت جدا شده است: در اغلب موارد می توان به سادگی با اعمال فوری فشار رو به بالا بر فوندوس توسط کف دست و انگشتان در جهت محور طولی واژن، رحمی را که به تازگی وارونه شده، به جای خود برگرداند . پس از اطمینان از قرارگرفتن رحم در محل اصلی، ۲۰ واحد اکسی توسین داخل ۵۰۰ سی سی سرم ریخته شده و ماساژ دو دستی شروع می شود تا زمانی که رحم جمع شود . اگر رحم شل است باید میزان سرم را افزایش داده و یک آمپول نیز تزریق عضلانی شود .

تقریبا تمام موارد وارونگی رحم بعد از زایمان روی می دهد و به دو دسته تقسیم می شود : کامل و ناقص . دکتر بیک زاده متخصص زنان با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی عارضه ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند. برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های ۰۲۱۸۶۰۴۶۳۲۹ – ۰۲۱۴۴۴۲۷۳۶۲ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید .

اگر جفت به رحم چسبیده باشد، نباید جفت را از رحم جدا کرد، زیرا منجر به خونریزی شدید خواهد شد . در این مورد هم ابتدا باید انفوزیون سرم رینگر لاکتات برقرار باشد،  لزوم ترانسفوزیون خون بررسی شود و پس از بیهوشی بیمار (ترجیحا هالوتان یا انفلوران؛ البته سولفات منیزیوم، تربوتالین و ریتودرین هم رحم را به طور موفقیت آمیزی شل می کنند) رحم به جای اولیه اش برگردانده شود . پس از موفقیت در برگرداندن رحم، ابتدا از خالی بودن مثانه اطمینان حاصل می شود و سپس جفت با کوراژ خارج می گردد .

به محض اینکه رحم در موقعیت طبیعی خود حفظ شد، داروهای شل کننده رحمی قطع شده و هم زمان ۲۰ واحد اکسی توسین در ۵۰۰ سی سی سرم برای منقبض کردن رحم شروع می شود . در همین حال عامل زایمان فوندوس را در موقعیت طبیعی خود نگه می دارد . در آغاز، ماساژ دودستی به کنترل خونریزی بیشتر کمک می کند تا تون رحم مجددا برگردد . بعد از انقباض خوب رحم، عامل زایمان به پایش از طریق واژن ادامه می دهد تا هر گونه نشانه ای از وارونه شدن مجدد رحم را کشف کند . در صورتی که با روش توضیح داده شده نتوان رحم را به جای خود بازگرداند، باید از طریق لاپاروتومی اقدام به این کار کرد .تزریق وریدی ۲ گرم آمپی سیلین به همراه ۵۰۰ میلی گرم مترونیدازول وریدی یا تجویز ۱ گرم سفازولین و ۵۰۰  میلی گرم مترونیدازول وریدی الزامی است .

برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین تخصص زنان در غرب تهران مراجعه نمایید.

مطالب مرتبط با این مقاله:

احتمال بارداری در دوران شیردهی

چسبندگی لوله های رحمی

چسبندگی رحم

سقط مکرر

چسبندگی های جفت

حاملگی نابه جا

واریس در بارداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 5 =

مطالب مرتبط