غربالگری دوران بارداری
غربالگری دوران بارداری به احتمال هشتاد و پنج تا نود و پنج در صد مشخص می کند که جنین مبتلا به بیماری سندروم دان یا تریزومی سیزده و هجده هست یا خیر . در صورتی که آزمایش مرحله اول خوب باشه می توان به سراغ آزمایش مرحله دوم رفت. در این مقاله قصد داریم تا در خصوص مطالبی نظیر ذیل بپردازیم.
- هزینه آزمایش غربالگری
- غربالگری یعنی چه
- آزمایش غربالگری سه ماهه دوم
- اعداد نرمال آزمایش غربالگری
- برای آزمایش غربالگری باید ناشتا بود؟
- غربالگری سه ماهه اول و تعیین جنسیت
- نمودار آزمایش غربالگری
- تفسیر آزمایش غربالگری سه ماهه دوم
آزمایش غربالگری چیست ؟
تست های غربالگری به یکسری از آزمایش ها و سونوگرافی در بارداری گفته می شود که هدف از انجام آن این است که مادر باردار را از یکسری نقص های کروموزومی غربال کنیم و آن ها را در در گروه های کم خطر و پر خطر تقسیم بندی کنیم . غربالگری دارای دو مرحله هستند .
آزمایش غربالگری سه ماه اول بارداری
غربالگری مرحله اول از هفته یازده تا سیزده هفته و شش روز انجام می شود ولی بهترین زمان انجام آن هفته دوازده بارداری است که شامل یکسری آزمایش خون و سونوگرافی از روی شکم است که در آن ضخامت پشت گردن جنین و وجود استخوان بینی جنین بررسی می شود که به سونوگرافی nt هم معروف است . در غربالگری مرحله اول سه تا ناهنجاری کروموزومی بررسی می شود که مهمترین آن سندروم دان یا تریزومی بیست و یک یا منگولیسم هست . بهتر است آزمایش خون و غربالگری مرحله اول هر دو در یک روز انجام شود و انجام آن نیاز به ناشتای نیست و در هر زمان از شبانه روز می توان آن را انجام داد .
آزمایش غربالگری سه ماه دوم بارداری
غربالگری مرحله دوم فقط آزمایش خون است و در هفته پانزده تا هفده بارداری انجام می شود . نکته مهمی که در مورد غربالگری ها باید گفته شود که فقط مادر را در دسته های کم خطر و پر خطر از نظر ناهنجاری ها کروموزومی جنین قرار می دهد و جواب آن ملاک صد در صد سالم بودن جنین نیست . به دلیل این که یکسری از نواقص وجود دارند که اصلا قابل اندازه گیری در آزمایش های غربالگری نیستند مثل شکاف کام در نوزاد .
سوال غربالگری دوران بارداری
- آیا در صورت انجام غربالگری مرحله اول باید غربالگری مرحله دوم را انجام داد ؟
باید بدانید که در صورتی که زیر سی و پنج سال سن دارید نتیجه غربالگری مرحله اول شما طبق نظر و ایده پزشکتان در مرحله کم خطر و یا ریسک پایین قرار دارد، سابقه بیماری های ژنتیکی در خانواده نداشته باشید . البته فراموش نکنید نه تنها خانواده خودتان بلکه خانواده همسرتان هم نباید هیچ سابقه از بیماری ها ژنتیکی و یا ناهنجاری های مادر زادی داشته باشند و در نهایت اینکه اگر بارداری شما تک قلویی است و یا اینکه به کمک روش های کمک باروری باردار نشده اید می توانید طبق نظر و مشورت پزشک خود غربالگری مرحله دوم را انجام ندهید اما توصیه ما به شما این است که به دلیل تفاوتی که در دقت و حساسیت تست ها وجود دارد از انجام غربالگری مرحله دوم در صورت امکان غافل نشوید . تصمیم شما هر چیزی که بود انجام سونوگرافی آنومالی اسکن و همچنین التی فوتو اسکن در سه ماه دوم الزامی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر به متخصص زنان خوب در غرب تهران مراجعه نمایید.
برخی از خدمات دکتر مژگان بیک زاده: