تنبلی تخمدان چیست؟
تنبلی تخمدان (تخمدان پلی کیستیک) شایع ترین بیماری غدد درون ریز است . می توان گفت از بین هر هشت تا ده زن جوان یک نفر به تخمدان پلی کیستیک مبتلا است به خصوص در کشور ایران این شیوع دیده می شود و وجود دارد . تخمدان پلی کیستیک بیماری است که امروزه انگار گریبان گیر بسیاری از دختران جوان شده است و آن ها را با مشکلات باروری مواجه کرده است . تخمدان ها به جزء بحث تخمک گذاری و نقش آن ها در تولیدمثل بعنوان یک غده درون ریز هستند که نقش آن ها در زندگی یک زن بسیار حائذ اهمیت است . گاهی اوقات عملکرد تخمدان به دلایل مختلف مختل می شود و در واقع تخمدان پلی کیستیک که اصطلاحا به آن تنبلی تخمدان می گویند . اختلال عملکردی است در تخمدان که هورمون های تخمدان ترشح آن ها مختل می شود . در این مقاله قصد داریم به مطالب ذیل بپردازیم.
بیماری تنبلی تخمدان می تواند جنبه ارثی داشته باشد به خصوص در خانواده های که دچار چاقی موروثی هستند و شیوع این بیماری نسبت به سی سال پیش بیشتر شده است و بیشتر در افراد چاق دیده می شد اما امروزه لاغرها هم این نوع کیست ها را دارند . یکی از علل بروز بیماری تنبلی تخمدان ژنتیک است . عوامل محیطی و سبک زندگی در بروز علائم این بیماری هم بسیار موثر هستند .
سن شیوع این بیماری سنین باروری است یعنی از زمانی که بلوغ اتفاق می افتد تا نزدیک به سنی یائسگی (چهل و پنچ تا پنجاه سال) است . منتهای مراتب بیشترین علائم را در این سنین می بینیم و بیشتر هم با اختلافات باروری، هیرسوتیسم یا پرمویی، چاقی و آکنه خود را نشان می دهد . یکی از علائم بسیار مهم در تخمدان پلی کیستیک اختلالات سیکل قاعدگی است .
تنبلی تخمدان یک بیماری تمام طول عمر است و می گویند شیوع این بیماری حتی ممکن است از دوره جنینی و ممکن است در دوره کودکی هم وجود داشته باشد و در دوره بلوغ بیشتر از هر زمان دیگر خود را نشان می دهد . در واقع بیماری تنبلی تخمدان در خانم ها به دلیل، اختلال تخمدان ها ایجاد می شود. در حقیقت بین هورمون های پروژسترون و استروژن زنانه و هورمون آندروژن مردانه، تعادل به هم می خورد . افرادی که مستعد این بیماری می باشند حتما باید به صورت منظم به متخصص زنان و زایمان، مراجعه نمایند.
علائم بیماری تنبلی تخمدان
هر کدام از این علائم ممکن است به تنهایی معنای دیگری داشته باشند . یکی از علائم شایع و اصلی این بیماری شامل اختلالاتی است که در قاعدگی بروز می کند معمولا به صورت تاخیر در قاعدگی و یا قطع قاعدگی ها می باشد و نشان دهنده عدم تخمک گذاری منظم تخمدان ها است. این بیماری معمولا از ابتدا با نامرتبی پریودها شروع می شود به این ترتیب که پریودها یک تا دو هفته عقب می افتد و در نهایت به جایی ختم می شود که بیمار فقط با استفاده از آمپول ها و یا قرص های پروژسترون پریود می شود . کم یا زیاد بودن خونریزی ها در زمان عادت های ماهانه بستگی به جایگاه بیمار در این طیف دارد .
یکی دیگر از علائم مهم بیماری تنبلی تخمدان افزایش هورمون های مردانه است به صورت پرمویی، موهای خشن و زبر، آکنه، چاقی، تجمع چربی در شکم و پهلوها و ریزش مو به خصوص در ناحیه اطراف پیشانی همانند ریزش مو در آقایان می باشد . برخی از افراد مبتلا بسیار چاق هستند و هورمون های زنانه آن ها هم زیاد است در این افراد ضخامت داخل رحم زیاد می شود و در نتیجه خونریزی های آن ها هم می تواند زیاد باشد .
- از شایع ترین علائم آن قاعدگی نامنظم و دیر به دیر و قاعدگی های شدید می باشد
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- ناباروری و نازایی
- دیده شدن کیست های متعدد کوچک در تخمدان ها در سونوگرافی
- چرب شدن پوست بدن
- جوش و آکنه
- چاقی
- کم شدن موهای پیشانی
- ازدیاد هورمون های مردانه
- هیرسوتیسم یا پرمویی در زنان
- اختلالات متابولیک یا سوخت و ساز در بدن
- اکانتوزیس نیگریکانس که بیشتر در افراد چاق دیده می شود
نمایی تخمدان ها
فردی که سونوگرافی را انجام می دهد وقتی مبتلا به بیماری تنبلی تخمدان است نمایی تخمدان ها متفاوت و خاص است و معمولا تخمدان های پلی کیستیک معمولا بزرگ هستند و پر از فولیکول و یا به صورت کیست های کوچک و ریز هستند . هر فردی که تخمدان پلی کیستیک دارد ممکن است تمام این علائم را نداشته باشد تا بگویند فرد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک است ممکن است یک فرد اختلال قاعدگی به همراه نمایی متفاوت تخمدان ها را داشته باشد . سندرم تخمدان پلی کیستیک شکل ها و تظاهرات مختلفی دارد .
دلایل ابتلا به تنبلی تخمدان
- افرادی که کم کاری تیروئید دارند ممکن است دچار تنبلی تخمدان نیز شوند
- مسائل ژنتیکی نیز در ابتلا به این بیماری بسیار موثر می باشند
- هر گونه اختلال در زمینه هیپوفیز و رحم و تخمدان در تنبلی تخمدان موثر می باشند
- چربی افراد چاق، باعث افزایش هورمون استروژن و مردانه می شود
- استرس های روحی و روانی
- تومورهای مغذی
- مصرف برخی داروها
- مشکلات غده فوق کلیوی
- بیماری های عفونی و میکروبی لگن و رحم
- مشکلات دیابت و هورمون انسولین
- برخی دلایل ناشناخته نیز در ابتلا به این بیماری موثر می باشند
تشخیص تنبلی تخمدان
مبتلایان به این بیماری نازا نمی شوند و این بیماری را می توان یا در نظر گرفتن علائم کلینیکی، سونوگرافی و آزمایش های خاصی تشخیص داد و زمانی که بیماری با علائم هیرسوتیسم، آکنه، نامرتبی عادت ماهانه و یا حتی نازایی به متخصص زنان مراجعه می کند . برای این فرد آزمایش های در روز دو عادت ماهانه درخواست می شود تا اختلالات هورمونی این فرد مشخص شود . در این افراد معمولا سطح هورمون های هیپوفیزی، LH و FSH دچار اختلال می شوند . به این ترتیب که نسبت به هورمون LH به FSH بیشتر از دو می شود علاوه بر این فاکتور مهم دیگری بنام ای ام اچ وجود دارد که میزان طبیعی این هورمون معمولا بین پنج تا پنج و نیم است اما میزان آن در مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک حتی تا دوازده هم می رسد .
برای کسب اطلاعات بیشتر از متخصص زنان خوب در غرب تهران روی ادامه مطلب کلیک کنید.
مطالب مرتبط با این مقاله:
منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم.