بی اختیاری ادرار و آنچه که باید در مورد آن بدانید به شما کمک می کند شناخت بیشتری در مورد این موضوع پیدا کنید. بی اختیاری زمانی ممکن است اتفاق بیفتد که عضلات مثانه به طور ناگهانی سفت شده باشند و یا به اندازه کافی قوی نباشند. این موضوع باعث می شود میلی ناگهانی و شدید برای دفع ادرار داشته باشید و نتوانید آن را کنترل کنید. فشار ناشی از خنده، عطسه یا ورزش می تواند باعث نشت ادرار شود. اگر مشکلی در اعصاب کنترل کننده عضلات مثانه و مجرای ادرار وجود داشته باشد، ممکن است بی اختیاری ادرار نیز اتفاق بیفتد. در این مطلب می خواهیم هر آنچه که به شما در شناخت این مشکل کمک می کند را با بهره گیری از تجربیات دکتر مژگان بیک زاده بیان کنیم. دکتر مژگان بیک زاده بهترین متخصص زنان تهران است که بسیاری از خانم هایی که این مشکل را دارند را درمان کرده اند.
بی اختیاری ادرار چیست؟
در واقع بی اختیاری ادرار از دست دادن کنترل مثانه یا نشت ادرار است. ادرار به واسه کلیه ها ساخته می شود و پس از آن در مثانه نگهداری می شود. مثانه ماهیچه هایی دارد که در زمان نیاز به ادرار سفت می شوند. هنگامی که ماهیچه های مثانه سفت می شوند، ادرار از طریق لوله ای به نام مجرای ادرار از مثانه خارج می شود. در همان زمان عضلات اسفنکتر اطراف مجرای ادرار شل می شوند تا ادرار از بدن شما خارج شود.
علائم بی اختیاری ادرار
فشار یا اسپاسم در ناحیه لگن که باعث میل شدید به ادرار می شود.
میل شدیدی به دستشویی رفتن دارید و این اتفاق بیش از ۸ بار در روی و ۲ بار در شب می افتد.
ادرار کردن هنگام خواب
علل بی اختیاری ادرار
اضافه وزن
یبوست
آسیب به اعصاب
عمل جراحی
مصرف داروهای خاص
مصرف بیش از حد کافئین از جمله نوشیدنی های حاوی کافئین
عفونت
انواع بی اختیاری ادرار
بی اختیاری استرسی
این شایع ترین نوع بی اختیاری است که زنان جوانتر را تحت تأثیر قرار می دهد. بی اختیاری استرسی زمانی اتفاق می افتد که استرس یا فشار روی مثانه وجود داشته باشد. در واقع عضلات ضعیف کف لگن، مثانه و مجرای ادرار را تحت فشار قرار می دهد. با بی اختیاری استرسی حرکات ناگهانی و فعالیت بدنی می توانند باعث نشت ادرار شوند.
بی اختیاری فوری
در این نوع بی اختیاری، نشت ادرار معمولاً پس از یک میل شدید و ناگهانی برای ادرار کردن و قبل از دستشویی اتفاق می افتد. برخی از زنان مبتلا به بی اختیاری می توانند به موقع به دستشویی بروند اما بیش از هشت بار در روز میل به ادرار داشته باشند. آنها پس از رسیدن به دستشویی ادرار زیادی ندارند. این نوع در زنان مسن شایع تر است و معمولاً هنگام خواب، بعد از نوشیدن آب یا لمس مثانه رخ می دهد.
بی اختیاری ادرار چگونه درمان می شود؟
دارودرمانی
داروهای زیادی وجود دارند که می توانند نشت ادرار را کاهش دهند. برخی از این داروها انقباضات عضلانی که باعث مشکلات مثانه بیش فعال می شوند را برطرف می کنند. سایر داروها در واقع برعکس عمل می کنند. داروهای شل کننده که موجب شل کردن عضلات برای تخلیه کامل مثانه می شوند.
هورمون درمانی
برخی از خانم ها به دلیل تغییرات هورمونی دچار چنین مشکلی می شوند و نیاز به هورمون درمانی دارند. جایگزین کردن هورمون استروژن یکی از روش های درمانی است. با این روش درمانی می توان بسیاری از مشکلات دوره یائسگی را برطرف کرد.
تغییر سبک زندگی
این تغییرات شامل تمریناتی است که می توانید برای تقویت عضلات کف لگن، تغییر در عادات روزمره و رژیم غذایی انجام دهید. برخی افراد نیاز به روش های درمانی ندارند و تنها با اعمال این تغییرات در زندگی روزمره خود می توانند مشکل را درمان کنند. بهتر است این نکات را زیر نظر متخصص پیگیری کنید.
عمل جراحی
این روش از تزریق های ساده تا جراحی های پیچیده را شامل می شود. بر حسب تشخیص متخصص یکی از روش های درمانی برای شما تجویز و رویه درمان آغاز خواهد شد.
چه کسانی در معرض ابتلا به بی اختیاری ادرار هستند؟
بی اختیاری ادرار در زنان دوبرابر مردان است. به این دلیل که باروری مشکلات متعددی را برای سلامتی آنها بوجود می آورد. بارداری، زایمان و یائسگی همه بر عملکرد مثانه تاثیر می گذارند. بی اختیاری ادرار محدوده سنی مشخصی ندارد و می تواند هر محدوده سنی را در بر گیرد. این مشکل در زنان مسن شایع تر است و احتمال آن میرود که به دلیل تغییرات هورمونی رخ دهد. از میان هر ۱۰ خانم تنها ۴ خانم به چنین مشکلی دچار می شوند.
چرا بی اختیاری ادرار زنان را بیشتر از مردان مبتلا می کند؟
همانطور که گفتیم زنان دوره های مختلفی بارداری، زایمان و یائسگی دارند که ممکن است بر سیستم ادرار و عضلات اطراف آن تأثیر بگذارد. ماهیچه های کف لگن که از مثانه، مجرای ادرار، رحم و روده حمایت می کنند، ممکن است ضعیف تر شوند یا آسیب ببینند.
علاوه بر اینکه مجاری ادراری زنانه کوتاه تر می باشد و مجاری ادراری مردان بلندتر است. هر گونه ضعف یا آسیب به مجرای ادرار در زنان بیشتر باعث بی اختیاری در ادرار می شود. به همین دلیل عضله های کمتری می توانند ادرار را تا زمانی که شما آماده هستید، نگه دارند.
کلام پایانی
در این مطلب هر آنچه می توانست به شما در شناخت مشکل بی اختیاری ادراری کمک کند را بیان نمودیم. از علت تا علائم آن را به شما معرفی کردیم. در صورتی که هر یک از این علائم را در خود دارید می توانید به متخصص زنان دکتر مژگان بیک زاده مراجعه کنید. دکتر مژگان بیک زاده با بیش از ۲۰ سال تجربه تخصصی، بیماران متعددی را در این زمینه درمان کرده اند.