افتادگی مثانه
یکی از بیماری های شایع در زنان افتادگی مثانه یا پرولاپس می باشد . مثانه در ناحیه لگن واقع شده و وظیفه نگهداری ادرار را برعهده دارد . افتادگی مثانه تنها به علت زایمان به وجود نمی آید و مهم ترین اصل در زندگی یک خانم نوع سبک زندگی است . افتادگی مثانه یک اصطلاح عامیانه است که به شل شدن جدارهای واژن و رحم در اثر زایمان، حاملگی و گذشت سن اتفاق می افتد . رحم قسمت ابتدایی واژن از دو دیواره شامل: دیواره قدامی و خلفی می باشد . دیواره قدامی در تماس و مجاورت با مثانه و پیشابراه است و شل شدگی ها و آسیب های که به دیافراگم و کف لگن حین زایمان و بارداری وارد می شود منجر به بیماری ادراری و بی اختیاری ادرار می شود .
علل افتادگی مثانه
افتادگی مثانه یا پرولاپس تنها به دلیل زایمان اتفاق نمی افتد . یبوست های طولانی و نشستن طولانی مدت در دستشویی، سرفه کردن های طولانی مدت در حالت ایستاده از علل بروز این بیماری می باشند. برخی از افراد هستند که بدون هیچگونه زایمان دچار افتادگی مثانه و رحم می شوند تمامی این ها به دلایل نوع سبک زندگی اتفاق می افتد .
افزایش سن، بارداری، زایمان، جنس بافتی فرد به صورت ژنتیک و استعمال دخانیات مانند: مصرف سیگار که تمامی این موارد می تواند سبب شل شدن بافت واژن و افتادگی مثانه و روده شود .
علائم افتادگی مثانه
علائمی که پرولاپس می تواند ایجاد نماید سبب مشکلات ادراری مانند: بی اختیاری ادراری است که این عارضه به دلیل افتادگی گردنه ی رحم می باشد و از دیگر علائم افتادگی مثانه مشکلا ت روده ای مانند: یبوست های مزمن و یا عدم تخلیه کامل مدفوع در حین اجابت مزاج می باشد و گاهی ممکن است این بیماری هیچ گونه علائمی نداشته باشد و تنها در رابطه با مسائل جنسی مشکل داشته باشند .
درمان افتادگی مثانه
درمان افتادگی مثانه یا پرولاپس با توجه به سن بیمار و شدت بیماری متفاوت می باشد . اگر خانمی مشکلات ادراری به صورت بی اختیاری ادرار استرسی داشته باشد این وضعیت معمولا با درمان های دارویی برطرف نمی شود و بهتر است جراحی انجام شود.
در مورد افتادگی روده هم اگر مشکل خانم شدید نباشد، با رعایت رژیم غذایی و استفاده از ورزش ها می توانند این وضعیت را کنترل نمایند . اما در مواقعی که نارضایتی جنسی و یا اینکه مشکلات روده ای و مثانه شدید باشد بهتر است که برای درمان روش جراحی را انتخاب نمایند .
درمان افتادگی مثانه بدون جراحی
در صورت اینکه آسیب به دیافراگم لگن وارد شده باشد این عارضه با لیزر درمان نخواهد شد و لیزر در این زمینه هیچ گونه کمکی نخواهد کرد و آسیب های بافتی حتما باید توسط جراحی ترمیم شوند تا آن استحکام و مقاومت خود را پیدا کنند . اگر آن شرایط خیلی خفیف باشد در بعضی بیماران خاص لیزر هم می تواند کمک کننده باشد .
آنچه مهم و کمک کننده است، ورزش های کف لگن است و سبب می شود تا عضلات کف لگن که دچار آسیب و از هم گسیختگی شدند آن قوام و فعالیت خود را بدست آورند .
برای کسب اطلاعات بیشتر به متخصص زنان خوب در غرب تهران مراجعه نمایید .
برخی از خدمات دکتر مژگان بیک زاده :